Természetes csodák
A termékeinkhez felhasznált összetevők hatása már évszázadok óta ismert. Különösen értékesek, hiszen egyes elemeket, vegyületeket a „hagyományos” gyümölcsfélékhez képest többszörös mennyiségben tartalmaznak.
Fekete áfonya:
Igen sok ásványi anyag található benne. Flavonoidjai közül fontos kiemelni a mirtillint, melynek számos pozitív hatása van. Más gyümölcsökhöz képest magas természetes luteintartalommal rendelkezik. Természetes C-, B1- és B2-vitaminforrás.
Fekete ribizli:
Fekete bodza:
Magas a vas, C-vitaminés színanyagtartalma. Jelentős B1-, B2- és B6-vitamin-, valamint folsavforrás. Rendkívül gazdag színanyagokban. Olyan flavonoidokat tartalmaz, mint a rutin, a kvercetin vagy a sambucin.
Fekete szeder:
A népi bölcsesség gyakran ajánlja ezt a gyümölcsöt a gyerekeknek. Magas kalcium- és foszfortartalommal rendelkezik. A szeder dúskál flavonoidokban, valamint sok A-vitamin, C-vitamin és folsav, továbbá B1-, B6-vitamin, riboflavin, pantoténsav és niacin is van benne.
Fekete berkenye (arónia):
Fekete színét a benne található számtalan növényi színanyagnak, főként az antocianineknek köszönheti. Igen elterjedt természetes színezőként a különböző élelmiszerekben. Jól ismert egész Európában, nagy termőterületei vannak Lengyelországban és Németországban.
Kékszőlő:
Egyik legfontosabb hatóanyaga a rezveratrol nevű polifenol, mely többek között a vörösbor jótékony hatását is eredményezi. Emellett jelentős kálium-, mangán-, magnézium- és szelénforrás, továbbá értékes gyümölcssavakkal rendelkezik.
Açai:
A szőlőszemhez hasonló megjelenésű açai az elmúlt években az egészséges életmód híveinek egyik legelismertebb növénye lett. Egyes helyeken az „élet fájának” is nevezik. Mindezt sokrétű felhasználási módjának és a benne található számtalan növényi hatóanyagnak köszönheti.
Cékla:
Káliumot, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Jelentős mennyiségben található meg benne a magzati fejlődés szempontjából fontos szereppel bíró folsav. Vörös festékanyaga, a betanin számtalan pozitív hatásáról ismert, élelmiszerek természetes színezőanyagaként is előszeretettel használják.
Fügekaktusz:
Sokfelé elterjedt kaktuszféle, melynek gyümölcse sárgásrózsaszín, kellemesen savanykás ízű. Rosttartalma jelentős, antioxidáns jellegű vegyületekben kifejezetten gazdag.
Meggy:
Jelentős mennyiségű A- és Cvitamint tartalmaz, emellett gazdag mangánban, vasban, kalciumban, magnéziumban és folsavban is. Különleges hatóanyaga a melatonin, mely az emberi szervezet ébrenlét/alvás ritmusát szabályozza.
Acerola:
Legnagyobb értékét az adja, hogy a jelenleg ismert egyik legnagyobb C-vitamin-tartalmú gyümölcs. Igen kedvelt „természetes segítő” Közép- és Dél- Amerikában, ahol a népi gyógyászatban gyakran használják.
Gránátalma:
A Bibliában is említik ezt a modern tudomány által újra felfedezett, kiemelkedő antioxidáns tartalmú gyümölcsöt, melynek még a vörösbornál vagy a zöld teánál is magasabb a szabadgyök-megkötő képessége.
Málna:
Többféle antioxidáns jellegű vegyületet is tartalmaz, melyek közül ellagiksav és antocianin-tartalma a legjelentősebb. Napjainkban már különböző színű málnafajtákat is termesztenek, termékünkben a piros színváltozat található meg.
Szőlőmag:
Koncentrált formában tartalmaz flavonoidokat, E-vitamint és fenolos oligomer proantocianidineket (OPC), ezeknek köszönheti erős antioxidáns hatását. A szőlőmag kivonat életminőség javító hatásával kapcsolatban jelenleg is komoly kutatások folynak.
Tőzegáfonya:
Gyümölcse enyhén fanyar, melyet a benne található növényi vegyületeknek köszönhet. Igen gazdag antioxidánsokban, emiatt a népi gyógyászatban is kedvelt. A friss gyümölcsből leggyakrabban lekvárt, ivólevet és aszalványt készítenek.
Brokkoli:
Ásványi anyagai közül kiemelkedik a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a vas, a cink és a foszfor. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és
izotiocianátokban. Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak helye van a különféle terápiás étrendekben.
Guarana:
Termése megjelenésében a kávéhoz hasonló. Hatékony energiaforrás, hiszen koffeinvegyületekben gazdag: guaranint, teofillint és teobromint is tartalmaz. Számos élelmiszerben megtalálható a fentebb említett hatóanyagoknak köszönhetően.
Ginszeng:
„Az élet gyökere”, mely tudományos kísérletek szerint növeli a szellemi és fizikai erőnlétet, csökkenti a fáradtságérzetet. Egyedi hatóanyagai a ginzenozidok. A ginseng gyökerét évszázadok óta használják a Távol-Keleten. Adaptogén tulajdonságú.
Spenót:
Az egyik legmagasabb K-vitamin- tartalmú zöldségünk. A spenót sok luteint és természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevőkkel rendelkezik.
Zeller:
Gazdag kalciumban, foszforban, magnéziumban, vasban és nyomelemekben. Kiváló illóolaj és flavonoidforrás. A népgyógyászatban afrodiziákumként használatos; veseműködési, emésztési panaszok és étvágytalanság esetén is ajánlják.
Zöld tea:
Élénkítő hatású. Különböző színanyagokban gazdag. Segíti a gyomorba kerülő zsírok lebontását, a kínai gyógyászat pedig jelentős antioxidánsként ismeri el. A mikrotápanyagok közül krómot, mangánt, szelént és cinket tartalmaz átlag feletti mennyiségben.
Búzafű:
A B-vitamin-család szinte valamennyi tagja, jelentős mennyiségű Cvitamin és több mint százféle ásványi anyag, valamint nyomelemek és enzimek is megtalálhatók benne. Egyik fő hatóanyaga a klorofill.
Spirulina alga:
55–67% fehérjét, 10–19% szénhidrátot, 7–15% zsírt, valamint 5–9% ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Különféle vitaminokat, ásványi anyagokat és klorofillt biztosít számunkra. Komoly múlttal rendelkezik, már az aztékok is fogyasztották.
Sárgarépa:
Fontos hatóanyaga a bétakarotin, de emellett más karotinokat is tartalmaz. Flavonoidokban és illóolajokban is gazdag. A sárgarépa sokoldalú zöldség, hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában is.
Ananász:
A világ egyik legelterjedtebb gyümölcse, amelyet az indiánok már a középkorban is termesztettek. A-, B- és C-vitamin tartalma mellett folsavban és káliumban is kiemelkedően gazdag. A friss gyümölcs energiatartalma alacsony, ezért bármely étrendbe beilleszthető.
Fokhagyma:
Jelentős mennyiségben található meg benne az A-, B1-, B2- és C-vitamin. Tágítja az ereket. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér káros LDLkoleszterin- szintjét, emellett természetes antibiotikumnak is számít.
Homoktövis:
Flavonoidvegyületek szerteágazó spektruma jellemzi, melyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. Kiemelkedő a kálium-, magnézium-,
foszfor-, vas- és antioxidáns-tartalma. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készülhet belőle.
Grapefruit:
Magas C-vitamin- és pektintartalommal rendelkezik, emellett gazdag kalciumban, foszforban és magnéziumban. Energiatartalma alacsony, mindössze 30 kcal/100 g. Hűtő és frissítő hatású, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
Petrezselyem:
A petrezselyem gazdag illóolajokban és különféle flavonoidokban. Népi megfigyelések szerint fokozza a gyomor-bél traktus működését, teáját pedig hólyaghurut esetén fogyasztották. A petrezselymet a vesekő és a vesehomok kialakulásának megelőzésére is ajánlották.
Csipkebogyó:
Az ókorban is előszeretettel alkalmazták, főként C-vitamin tartalma miatt ismert növény. Emellett számos egyéb hatóanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között pektint, alma- és citromsavat, flavonoidokat, cseranyagokat, és még A-vitamint is.
Sütőtök:
Amerikából származik, Európában a XVI. században jelent meg. Termése nagy mennyiségben tartalmaz karotint és C-vitamint, valamint a különböző ásványi anyagoknak (kálium, foszfor, vas, réz és mangán) is kiváló és bőséges forrása.